
Fiat DCT analizi
Fiat Grubu yani FCA markalarından Fiat, Alfa Romeo, Lancia ve Jeep'te kullanılan çift kavramalı şanzımanlar, üç türden oluşuyor:
1 . FPT C635 DDCT
- 6-ileri
- Kuru kavrama
- 350 Nm tork dayanımı
- Üretim başlangıcı 2010
- Üretim yeri İtalya
Başta Egea'da olmak üzere, trafikte en yaygın karşılaştığımız örnek. FPT 'Fiat Powertrain Technologies'e, DDCT de 'Dry Dual Clutch Transmission'a tekabül ediyor. Fiat'la birlikte Magneti Marelli ve BorgWarner ortaklığıyla geliştirilen bu şanzıman, kuru kavrama DCT'ler arasında en yüksek tork dayanımına sahip. Alfa Romeo'larda 'TCT' olarak geçiyor.
Kuru tip çift kavrama şanzımanların en masrafsızı. Çoğu kullanıcı aynı baskı balatayla 150-200 bin km'yi görüyor. Ancak muadili DCT'lerle paylaştığı bazı çalışma düzensizlikleri mevcut:
- Özellikle Eco modunda, vites geçişlerinde kararsızlık.
- 1.-2. viteste, özellikle soğuk havada çıkan mekanik ses.
- Şehir içi kullanımda ısınmadan ötürü geç gaz tepkisi.
Bilhassa 1.6 dizel motorlu Alfa Romeo Tonale'de bu şanzıman, sıkışık trafikteki dur-kalklar esnasında aşırı ısınabiliyor ve kenara çekmeniz gerekebiliyor. Gene diğer tüm kuru tip DCT'lerde olduğu gibi, bu problem genelde frene tam basılmadan sık sık yarım kavrama kullanıldığı takdirde ortaya çıkıyor.
Şehir içinde sürekli devirsiz ve kısa mesafe sürmekten kaynaklanan bir başka sorunsa, bir müddet gaz yememe ve ardından aniden kavrayıp birden hızlanma. Bunun çözümü, serviste kavrama adaptasyonun yapılması. Alternatif olarak bu kalibrasyonu kendiniz de yapabilirsiniz.
Egea'larda karşılaşılan bir başka problemse, sarsıntılı vites düşüşleri ve devir dalgalanması, akabinde çıkan Vites kutusunu kontrol ettirin uyarısı. Bunun çözümüyse yetkili serviste şanzıman ve robot yağını değiştirmek (normalde 100.000 km bakımında değiştiriliyor).
2 . Getrag (Magna Powertrain) 7HDT300
- 7-ileri
- Islak kavrama
- 300 Nm tork dayanımı
- Üretim başlangıcı 2012
- Üretim yeri Almanya
Tonale, 500X ve Egea gibi modellerin 1.5 hibritlerinde yer alıyor. Daha evvel etraflıca değerlendirdiğimiz Getrag 7DCT300'ün hibridize, yani elektrik motoru entegre edilmiş hali. Bu motor mild hibritlerde 15 kW, full hibritlerde 40 kW gücünde, plug-in’lerdeyse anlık 75 kW'ın üstüne kadar çıkabiliyor. Sadece hibrit araçlara uygulanan bu vites kutusunun bilinen bir problemi yok.
3 . FPT C725 DDCT
- 7-ileri
- Kuru kavrama
- 250 Nm tork dayanımı
- Üretim başlangıcı 2013
- Üretim yeri Çin
Bu şanzıman GAC-Fiat ortaklığıyla geliştirildi ve HAVECO tarafından Asya pazarı için üretiliyor. Hindistan ve Çin'de satılan 1.4 turbo benzinli Compass ve Renegade'lerde kullanılıyor, Türkiye'deki hiçbir modeldeyse yer almıyor.
Kaynaklar
5 Yorum